A jelenkor felpörgött világában a szülők és nagyszülők egyre kevesebbet játszanak együtt a gyermekeikkel. Ezek helyébe a tévé, számítógépes játékok kerültek előtérbe, amelyek általában nem arról a népi bölcsességről mesélnek, amit örökségül elődeink ránk hagytak. Vajon napjaink gyerekei tudják, hogy szüleik, nagyszüleik mivel játszódtak? Ezelőtt nem volt Monster Highos baba, Hello Kitty, McQueenes autó, Barbie baba, zenélős puskák,  hanem a gyerekek maguk készítették el játékaikat, megélték a játék készítés örömeit.

 Édesapámtól, Dobai Andrástól gyüjtőttem össze és rekonstruáltuk közösen gyermekkora kedvenc  játékait. Ezeket a bemutattam a gyerekeknek szülőfalumban Vargyason. Elmondhatom meglepően jól szórakoztak! Pillanatok alatt lekötötte a figyelmüket az egyszerű játék.

Bábóház: törökbúza csutikákat minél magasabbra kell építeni, úgy hogy ne essen szét. A csutkákat párhuzamosan kell tenni, négyzet formákat kirakva, de úgy hogy a csutka keskenyebb felére mindig a vastagabb felét kell rárakni.

Kocsányhegedű: a kocsánykorót a bogoknál egy arasznyira elvágjuk, mélyedésnél felpattintsuk, alája két feszítőt kell tenni, ez lesz a húr.A párját szintén így készítsük el, a kettőt összedörzsöljük egy cincogó hangot kiad. Ez a kocsánymuzsika.

Malom:egy olyan társasjáték, amelyet két személy tud játszani.Négyzet alakú kartonlapra rajzolták kilenc-kilenc figurával (két színű fuszulyka, színes gomb, törökbúza stb) játszható.

Citera: Pertligumiból kivett gumiszálakot gyufásdobozra reatekerjük és kiét gyufaszál segítségével kifeszítsük. Ezt pengetve egy érdekes zenei hangot ad ki.

Zene fésűvel: zsírpapírt, vagy újságpapírból kivágunk egy csíkot, a fésű egyik oldalára borítsuk, szájunkhoz közelítve, dudolva egy rezgő hangot ad ki.

Serrentyű: falemezből karikát vágunk, fél centiméter vastagságúa lemez, egyenletesen két lyukat furrunk, gyapjúfonalat fűzűnk bele, a két végét összekössük, az újjunkra belekasszuk  két végébe, majd felcsavarjuk, húzogassuk két fele, amely serrenő hangot ad ki.Gombbal is kivitelezhető.

Pergenttyű: vékonyfalemezből karika alakot vágunk, középen megfúrjuk, középre egy teszünk egy tengelyformát. Újjbeggyel megsiritve magára forog bizonyos ideig.

Pityókapuska-tollúpuska: a legvastagabb lúdtollat, 1o cmre elvágjuk, pityókát palancsintára vágjuk, a tollal lyukkasztjuk, ez megfelel egy golyónak. Egy dugattyút készítünk , az első golyót előnyomjuk, mégegyszer megtöltjük, a dugattyúval kinyomjuk. A sűrítés kilövi a golyót, mely egyet pukkan, 3-4 méterre elő szökik.Mi rosszkarióka külsőt használtunk tollú helyett.

Parittya: kétágú ágasfa, melyre gumit teszünk, kifeszítve teszünk egy golyót, kavicsot, vagy törökbúza szemet,Kihúzva, majd elengedve  ellőjük.

Csuhébaba: Egy kisebb köteg törökbúza lapit összekötjük, babaformába alakítjuk.

Paprika Jancsi: Egy füzetlapot két fele behajtunk, a külsőfelére tulipánt rajzolunk,felnyitva egyik fele lesz paprika, egészen kinyitva Jancsika, A felső felét visszacsukva kiskirály, visszacsukva Tulipán. Apum rajzolta:)

Mondóka: Tulipán.Tulipánból Paprika,Paprikából Jancsika, Jancsikából Kiskirály, Kiskirályból Tulipán.